Žanneta Smiková vyhrala 32. ročník prehliadky Makovická struna

05.12.2004 Celý región

Žanneta Smiková zo Spišskej Novej Vsi sa stala laureátkou 32. ročníka prehliadky ľudových piesní Makovická strunu. Na finálovom vyvrcholení tradičného poduja...
Žanneta Smiková zo Spišskej Novej Vsi sa stala laureátkou 32. ročníka prehliadky ľudových piesní Makovická strunu. Na finálovom vyvrcholení tradičného podujatia Zväzu Rusínov-Ukrajincov (ZRU) SR 4. decembra zaspievala dve piesne Škoda, Bože, škoda a Ej, toty stary baby (Ej, tie staré babky).

Zaplnenej športovej hale Mier sa na dvoch koncertoch v desiatich tematických blokoch predstavilo dovedna 62 finalistov.
V kategórii duospev porota pod vedením Volodymyra Ljubimova pririekla víťazstvo paru Miroslava Gladišová a Zuzana Filičková zo Šarišského Jastrabia. Trojica Ján Sitár, Tomáš Namešpetra a Jozef Prusák z Košíc vyhrala kategóriu triospev. Účinkujúcich sprevádzala 15-členná rozšírená ľudová hudba folklórneho súboru Šarišan z Prešova. Primášmi boli Vincent Fedor, Ondrej Kandráč a Ľubomír Šimčík.
Predseda organizačného výboru prehliadky a podpredseda Ústrednej rady ZRU SR Milan Bobák zvýraznil, že ide už o ojedinelú prehliadku takýchto rozmerov na východnom Slovensku. Konštatoval spokojnosť s tým, že stále rastie záujem mladých ľudí o interpretáciu ľudovej piesne. Naznačil tiež výraznú absenciu podpory štátu pri príprave takejto dlhodobej prehliadky, ktorá má postupové okresné kolá. Nejasné financovanie nemá dobrý vplyv na rozvoj národnostnej kultúry.
Na koncertoch ako hostia vystúpili Oľga Maťovková a duo Kamelija - Oksana Lenartová a Vira Sentypalová zo Zakarpatskej oblasti Ukrajiny a hudobná skupina Zamiškovci z obce Kolačkov v okrese Stará Ľubovňa.
(jj)
 

Vyberte región